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
PHNjcmlwdCBkYXRhLW91dHN0cmVhbS1pZD0iMTI0OSINCmRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWZvcm1hdD0iZnVsbHNjcmVlbiIgZGF0YS1vdXRzdHJlYW0tc2l0ZV9pZD0iU1RCX0Z1bGxzY3JlZW4iIGRhdGEtb3V0c3RyZWFtLWNvbnRlbnRfaWQ9ImVrc3RyYXNlbnMuc3RiLnVhIiBzcmM9Ii8vcGxheWVyLnZlcnRhbWVkaWEuY29tL291dHN0cmVhbS11bml0LzIuMDEvb3V0c3RyZWFtLXVuaXQubWluLmpzIj48L3NjcmlwdD4=

Євген Клопотенко модернізував шкільне меню в «Я соромлюсь свого тіла»

Я соромлюсь свого тіла

Саме зі шкільної їдальні найчастіше розпочинається історія дитячих і підліткових гастритів. А все через те, що норми, за якими харчуються учні, не змінювалися з 1957 року! Ведуча«Я соромлюсь свого тіла» Катерина Безвершенко оголосила справжню кулінарну революцію, наважившись повністю змінити шкільний раціон, замінивши його корисними й смачними стравами. На допомогу лікар покликала переможця 5 сезону «МастерШеф»Євгена Клопотенка. Вже понад рік він серйозно працює саме над удосконаленням дитячого харчування.

2018-04-05_171319

Чому і як виникає гастрит?

Коли ми щось їмо, виділяється шлунковий сік. Так само наш організм реагує на вид і запах їжі. Якщо при цьому до шлунка нічого не надходить, він починає перетравлювати сам себе, і його стінки подразнюються. Окрім цього, страждає підшлункова залоза: вона виробляє ферменти для перетравлювання білків, жирів і вуглеводів. При нерегулярному харчуванні підшлункова не отримує достатнього навантаження, у ній погіршується кровопостачання, а разом з тим – у слизовій шлунку. Внаслідок цього слизова слабшає і запалюється, що знову ж таки призводить до гастриту.

Читайте також: Як знайти всі вітаміни у звичайних продуктах?

Багатьом учням не подобаються обіди в навчальних закладах, тому вони відмовляються від шкільної їжі взагалі або їдять недостатньо.

Серед інших причин дитячого гастриту:

  • фастфуд;
  • фізичні та нервові навантаження;
  • зараження helicobacter pylori.

Шкільне меню від Євгена Клопотенка

2018-04-05_171532

Щоб попередити гастрит, рекомендовано надавати перевагу вареній, приготованій на пару або запеченій їжі. Рік тому Женя виграв грант на осучаснення шкільних кулінарних стандартів, які не змінювалися з 1957 року. Він впевнений: їжа може бути одночасно цікавою, смачною і коштувати недорого. Разом із трьома старшокласниками переможець «МастерШеф»-5 приготував дві корисні страви, використовуючи ті самі продукти, які були того дня в меню звичайної столичної школи.

У них вийшов оновлений борщ з ароматом копчених груш і зелені та апетитний м’ясний пиріг.

Чи сподобалося частування школярам? Дивіться відео:

Video: Євген Клопотенко модернізував шкільне меню в «Я соромлюсь свого тіла»

Катерина Безвершенко оголосила справжню кулінарну революцію, наважившись повністю змінити шкільний раціон, замінивши його корисними й смачними стравами. На допомогу лікар покликала переможця 5 сезону «МастерШеф» - Євгена Клопотенка.

Читайте також: Євген Клопотенко приступив до зміни харчування в шкільних їдальнях

Читайте більше цікавих новин у Viber та Telegram СТБ